NU BLICKAR VI FRAMÅT

Oktober inleds bra. Från och med idag har avrådan från resor till bl a. Sri Lanka hävts av svenska Utrikesdepartementet. Det innebär att många svenskar kommer att blicka mot paradisön för sin kommande semester. Att komma dit är inga problem. Flera svenska researrangörer har sedan tidigare Sri Lanka i sitt program. Jag är övertygad om att fler tillkommer framgent. Flera internationella flygbolag med goda förbindelser från Sverige landar också på Colombo flygplats. Emirates, Qatar, Air France, SwissAir, LOT Polish Airlines, Air India och Turkish Airlines förbinder kalla Norden med betydligt behagligare temperaturer.

Fler kommer också att få upp ögonen för Sri Lanka genom att ta del av tidningen Vagabonds senaste nummer. Sri Lanka-kännaren och journalisten på Vagabond, Per Andersson, har satt samman en härlig guide på 14 sidor där han listar 20 orsaker till att besöka Sri Lanka. Skynda att köpa ett nummer innan de tar slut.

Covid-situationen på Sri Lanka förbättras stadigt och det är numera enkelt för oss som har vaccinerats att besöka Sri Lanka. Utöver detta har Sri Lanka börjat genomföra en ännu enklare visumhantering för de som vill stanna längre än 30 dagar. Framgent kommer även Sri Lanka kunna vara en attraktiv destination för digitala nomader även från Sverige. Besök www.workfromanywhere.nu och läs om det fina erbjudande som svenska techbolag kan ta del av.

När vi kommer in på svenska techbolag måste Ascentic nämnas som tagit nya steg och exporterar svensk jämställdhet till Sri Lanka. De har infört en jämlik föräldraledighet för sina anställda.  Jag är glad över att vara både affärspartner med dem, och stolt i rollen som generalsekreterare för Sweden-Sri Lanka Business Council som de naturligtvis är medlemmar i. SSLBC styrelse möttes nyligen i Linköping för att planera hur föreningen kan stötta relationerna mellan Sverige och Sri Lanka nu när båda länderna öppnar upp. Att vi möttes i Linköping var naturligt. En stad som mycket symboliserar samarbetat mellan våra två länder bl a. tack vare att IFS är på plats där med sitt HQ. Vi har också kunnat notera hur fler svenska techbolag investerar i Sri Lanka. Under sommaren/hösten har jag noterat minst tre och fler är på väg.

I frånvaro av svensk ambassad på Sri Lanka spelar den svenska affärsfamiljen på plats en viktig roll. För en tid sedan var jag inbjuden som svensk representant att delta i online årsmötet för Nordic Sri Lanka Business Council. Med på mötet var också den norska ambassadören, men hon har förmånen att verka från Colombo. Finland har valt att ha ambassadören placerad i Helsingfors och regelbundet besöka Sri Lanka. En lösning som fungerar mycket bra kunde jag konstatera tidigare i år då jag och den finske ambassadören var talare på ett webinar om Norden och Sri Lanka.

Göteborg kommer den kommande veckan att få besök från Sri Lankas ambassad i Stockholm. Detta då honorärkonsul Marcus Pettersson officiellt installeras av ambassadör Perera och konsulatet öppnar i nya lokaler. Sri Lanka och Västsverige har goda och starka förbindelser. Vi är många som ser fram emot hur dessa skall stärkas ytterligare.

Mat och litteratur är det bästa sättet att lära känna ett land. Kommande vecka finns stora möjligheter (om du är i Stockholm) att lära dig mer om det lankesiska köket. Kända kocken Carola Magnusson som bott på Sri Lanka har bjudit in sin gode vän och kände köksmästaren Rohan Fernadopulle till ett gästspel på Matmekka (Etnografiska Museet) och en (fullbokad) avsmakningsmeny på Stora Skuggans Värdshus. Det skall bli gott!

Nu blickar vi framåt och ser till att relationerna mellan lankeser och svenskar fördjupas ytterligare.

Leif I Ohlson