Upptäck möjligheterna på Sri lanka

De sista dagarna av 2021 publicerades några läsvärda artiklar i SvD och dessutom uppmärksammades en rapport från Sveriges Ingenjörer.

Budskapet var entydigt – brist på kompetens och att medarbetarna vill ha flexibilitet.

I samband med outsourcing av IT-tjänster nämns ofta våra grannländer t ex Baltikum eller Polen, men även andra europeiska grannar som t ex Ukraina eller länderna på Balkan. Naturligtvis tas även erfarenheter från Indien och länder i Sydostasien med i rapporteringen. Sri Lanka, som jag arbetat med i över 15 år nämns inte allt för ofta. Det kan tyckas förvånande eftersom mer än 100 svenska företag har IT-kompetens från Sri Lanka (direkt eller indirekt). Kanske det är så att företagen vill behålla denna pärla för sig själva, men det är inte mitt uppdrag utan tvärtom.

Det finns några viktiga ingångsvärden vid val av offshorepartner som är generella;

1.      Har den tilltänkta samarbetspartnern tillräcklig erfarenhet av att erbjuda offshoretjänster eller är detta nytt för dem?

2.      Hur är den finansiella situationen i företaget? Kan de expandera och hur klarar de tuffa tider?

3.      Vilka referenser finns och vad säger andra kunder?

4.      Hur hanteras informationssäkerheten och finns de certifieringar som krävs

5.      Vem äger företaget och hur ser ledarskapet ut? Vilka sitter i ledningsgruppen?

6.      Får du tillgång till att prata med HR och medarbetare innan samarbetet inleds eller är det bara sälj som ni har kontakt med?

7.      Vilka relevanta länder har de erfarenhet från?

8.      Kan de stödja er 24/7 om det behövs?

9.      Finns det möjlighet att inkludera andra outsourcingtjänster?

10.  Personalomsättning och möjligheter att skala upp och ned.

11.  Finns relevanta styrdokument för mångfald och en inkluderande arbetsmiljö – vad skiljer från Sverige?

12.  Passar företagets CSR-arbetet med ditt företags värdegrund?

Artiklarna som nämns ovan belyste inte bara bristen på kompetens utan även kostnaderna för löner och kontor.

Jag vill oftast ta upp det faktum att Sri Lanka har väldigt kompetenta IT-utvecklare, men självklart kommer kostnaden att påverka varför en offshorelösning väljs.

I SvD artikeln nämndes några exempel och låt oss göra en enkel prisjämförelse.

Program- och systemutvecklare: 46 500 kr / månad i Sverige

De svenska 46.500 kr skall kompletteras med sociala avgifter, försäkringar och hyra.

Vi tog genomsnittet av vad Sveriges Ingenjörer tog upp som kostnad kontor (4.000 kr/månad) och använde sedan verksamt.se kalkylator. Månadskostnaden är då cirka 65.000 kr/mån.

Vi har ej heller tagit upp längre betald semester i Sverige.

Motsvarande belopp på Sri Lanka avgörs av vilken kompetens som efterfrågas. Kostnaden är jämfört med Sverige 50-65% lägre och då ingår allt; kontorsplats, skatter, sociala avgifter, licenser etc – med andra ord detta är beloppet som står på fakturan.

I en uppföljande artikel togs även upp att många svenska utvecklare kan få ordentliga lönelyft om de flyttar utomlands. Jag skulle även vilja belysa det faktum att ett utvecklingscentrum på Sri Lanka även lockar både svenska och utländska utvecklare. Att kombinera arbete i helt moderna kontor i Colombo med möjligheten att utnyttja paradisön på helger och ledigheter slår de flesta av alternativen. Dessutom ligger Sri Lanka väl till ur ett geografiskt perspektiv, med direktförbindelser till Asien, Mellanöstern och Afrika.

Redan har flera svenska företag valt att låta sin personal arbeta från Sri Lanka under perioder då svenskt slaskväder inte piggar upp. Även detta ett bra argument för rekrytering hemma i Sverige.

Ingen alternativ text angiven för den här bilden

Jag ser fram emot att ta emot fler besökare under 2022 som vill se på möjligheterna att sätta upp ett team av IT-utvecklare i Colombo eller även lösningen med eget företag på sikt. För mig finns inget trevligare än att ta emot besökaren på Colombo flygplats och lotsa genom ett noggrant program, som inkluderar ett dopp i Indiska oceanen.

Vi ses på Sri Lanka 2022, men börja med att kontakta mig och mina kollegor på info@houseofsrilanka.se eller delta i vårt webinar 14 januari – anmälan här