Reseberättelse Sri Lanka

Gunilla Brunemalm besökte nyligen Sri Lanka. Vi bad henne skriva en kort betraktelse.

Tack Gunilla! En liten Sri Lanka-present kommer på posten.

Äntligen Sri Lanka! 

För ca 20 år sedan såddes det första, lilla fröet om att en gång besöka Sri Lanka. Längtan har växt efter att ha träffat representanter från ambassaden och främst Leif I. Ohlson, House of Sri Lanka, på olika resemässor. 

Och så äntligen i februari 2024 bar det av på en två veckors fantastisk rundresa. Resrutt: Colombo, Dambulla, Sigiriya (Lejonklippan), Polonnaruwa, Hiriwadunna, Kandy, Nuwara Eliya, Udawalawe, Galle och Beruwala.  

Dambulla Cave Temple – det gyllene templet. Ett Unesco världsarv som har de största grottmålningarna i världen. 

Sigiriya – Lejonklippan. En 380 m hög och tvärbrant klippa där ca 1200 trappsteg tar en upp till platsen där det gamla palatset/fästningen låg.  

Hiriwadunna – ett besök i ett bykollektiv där vi fick insyn i hur man bor, lagar mat, skyddar sig mot elefanter mm. Massage på Athreya Ayurveda. 

Kandy – besök i Royal Botanic Garden. Temple of Tooth, ytterligare ett Unesco världsarv. Sägs att det är en av Buddhas tänder som ligger i en låda. Insmugglad från Indien i en prinsessas hår på 300 talet. Tanden visas bara 6 ggr/år.  Ett pilgrimsmål för att se lådan.  

The plantage besök där vi även fick plocka blad från the buskar – tuktade träd. 

Tågresa Kandy – Nanuoya 

Udawalawe national park där vi fick se några av Sri Lankas ca 6000 elefanter. 

Vi färdades med buss, tuk-tuks, oxkärror, båt och tåg i detta vänliga land med ca 23 miljoner invånare. Ca 70-75% är buddhister. Fina hotell. Det är enbart män som jobbar som tex städare på hotell. En kvarleva från kolonialtiden då kvinnorna blev utsatta.  

Jag kan varmt rekommendera ett besök! 

Gunilla Brunemalm 11/2 2024