I början av sommaren var jag på en resa till Sri Lanka tillsammans med ambassaden New Dehli, Business Sweden och en grupp svenska företag (större med representation i Indien, men även mindre som nyligen upptäckt affärsmöjligheterna på och med Sri Lanka). Detta var också den första delegationsutbytet sedan 2018 som Business Sweden arrangerade.
Det var en framgångsrik resa ur flera aspekter. Särskilt glädjande var att möta IFS lokala chef som berättade om hur de ökar antalet medarbetare i Colombo samt att en av deras större ägare, svenska EQT, har rekommenderat bolag i deras portfölj att se över möjligheterna att starta egna techhubbar i Colombo. EQT köpte dessutom nyligen det på Sri Lanka-grundande bolaget, WS02, för 600 milj USD.
Under besöket i Colombo fick delegationen tillfälle att även träffa inkubatorer och startuphubbar samt fira Sveriges nationaldag och att Sverige-Sri Lanka i år uppmärksammar 75 år av diplomatiska relationer. Ambassadör Thesleff stod värd för en mottagning som överträffade många förväntningar vad gäller både antal och nivå på gästerna. Detta bådar gott för än starkare relationer kommande tid.
Sri Lanka har under de senaste åren genomgått ett stålbad, som ännu inte är över även om många just talar om ljus i tunneln. Det finns många utmaningar och det krävs reformer inom flera sektorer. Att som politiker tala om ökade skatteintäkter är oftast inte publikfriande ej heller på Sri Lanka, men det skattebasen måste förbättras markant. Därtill en effektivisering av statsapparaten och ständig kamp mot korruptionen. Kvinnorna på Sri Lanka tar del av högre utbildning i stor utsträckning men stannar inte i arbetslivet. Något som måste bli bättre framgent.
En exportberoende nation som Sri Lanka behöver öka värdet på det som exporteras. Goda enskilda exempel finns t ex inom livsmedelsproduktionen. Här finns stora möjligheter för svenska företag att bidra med kompetens och innovationer.
Svenska företag visar fortsatt intresse för Sri Lanka och undersökningar har tydligt visat att de som en gång kommit dit stannar och utvecklar affärerna, men också gynnas av den snabbt växande regionen där Indien är lokomotivet.
Det går inte att tala om Sri Lanka utan att nämna turismen, som återhämtar sig stadigt. Självklart vore önskvärt med fler svenska turister. Vi välkomnas särskilt i landet och förbindelserna är goda. Qatar Airways har numera 6 dagliga ankomster till Colombo från Doha, som effektivt ansluter från de nordiska huvudstäderna. Svenska entreprenörer investerar även i turismprojekt vilket är en tydlig signal om framtidstro.
Sverige och Sri Lankas relationer sträcker sig långt tillbaka i tiden. En av Linnés lärjungar, Thunberg, passerade Ceylon 1777 och upptäcktsresande Nils Mattsson Kiöping var där redan 1652, men man brukar prata om svenska företag och viktiga biståndsprojekt, till exempel Kotmale kraftverksdammen som byggdes av SKANSKA och finansierade av SIDA.
Andra företagsnamn som vi gärna nämner är Trelleborg, Jacobi Carbon, TailorStore, Blåkläder, H&M, IFS, Cambio Software. Alla är välkända varumärken som är och har varit verksamma i Sri Lanka. Utanför Colombo växer en helt ny stadsdel fram, Port City, som svenska SWECO tagit fram en översiktsplan för det kanske inte är känd, men den visar att svenska företag kan göra affärer i Sri Lanka
Port City kan med sina särskilda regler för investeringar och beskattning bli intressant för många svenska företag.
Teet till vår frukost kan komma från Sri Lanka eller kokosmjölken vi köper hos den största svenska livsmedelskedjan kommer ofta från Sri Lanka. Självklart vill vi att fler svenskar använder den nyttiga och äkta kanelen ”Ceylon Cinnamon” till kanelbullarna.
Många svenska företag samarbetar med den lankesiska textilindustrin. Ett bra exempel är företaget Frank Dandy som valde att flytta delar av sin produktion från Kina till Sri Lanka. Industrilås i Nässjö driver sedan många år en fabrik i landet och kan därmed täcka marknader i Mellanöstern och Sydasien bättre.
Cirka 150 svenska företag har idag direkt eller indirekt IT-kompetens från Sri Lanka. Utöver detta finns ett 20-tal företag på plats i Colombo med egna utvecklingscentra och företag. Störst är IFS med nästan 2 500 anställda, men det finns till exempel ett dotterbolag till SoftOneGroup och fler svenska företag tillkommer varje år. Företag som väljer outsourcing strävar oftast efter att få tillgång till mer kompetens men också de komparativa fördelar som att arbeta över nationsgränser och möta andra kulturer innebär. De flesta företag behöver vara mer eller mindre tillgängliga dygnet runt, varför utvecklingscentra i andra tidszoner är en fördel. För de företag som vill närma sig den snabbt växande asiatiska marknaden är Sri Lanka ett bra ställe att börja exportresan på.
Kvalitetsprodukter från Sri Lanka har funnits på den svenska marknaden länge, men det finns nya att utforska för den importintresserade. Sri Lanka välkomnar utländska investeringar och genom att förbättra relationerna med EU har flera handelshinder minskat. Där finns även möjligheter att sälja varor och tjänster. Ett exempel är Nordaq, vars lösning för att erbjuda vatten på ett hållbart sätt har börjat leta sig in på hotellen. Med på resan var företaget Swiftcourt som är ett annat gott exempel.
Eller varför inte köpa in sig i ett företag – som svenska EQT gjort.
Jag vill även i sammanhanget informera om att under 2024 fortsätter vi med de populära individuella studieresorna till Colombo där ni får möjlighet att träffa flera leverantörer på plats. Tid ges även för att upptäcka paradisöns olika kvaliteter. Vi lägger gärna upp ett effektivt och skräddarsytt program för någon av dina kollegor eller dig.
Fortsatt trevlig sommar!