John Wiley, USA, ska göra Sri Lanka till sitt största tech-center inom de två kommande åren

USA-baserade John Wiley and Sons Inc, ett forsknings- och utbildningsförlag, är i fart med att göra Sri Lanka sitt största tech-center hittills, med planer på att fördubbla antalet anställda inom loppet av 18 månader och senare även ytterligare utöka tjänstgöringslistan, säger källor.

Det Colombo-baserade mjukvaruutvecklings-centret som startades 2019 har redan 215 anställda utvecklare.

“Vi planerar att dubbla arbetskraften under de kommande 12-18 månaderna, och kommer kanske lägga till 200 till utöver det” berättar Aref Matin, Exekutiv vicepresident och CTO på John Wiley & Sons, för reportrar i Colombo.

Med en fördubblad personal kommer det lankesiska centret överträffa Wileys nuvarande center i Ryssland, som har 350 anställda.

Företaget har huvudsakligen fokuserat på att anställa erfaren personal i samband med uppstarten, men har också initierat arbete med lokala universitet berättar Bimal Gunapala, områdeschef för Wiley Global Technologies Pvt Ltd.

Centret är beläget i Maga One building i Colombo 05 på flertalet våningsplan. Den planerade expansionen kommer troligtvis göras i en annan byggnad, säger Bimal vidare.

Företaget planerar också starta ett praktik-/utbildningsprogram för att anställa nyexaminerade studenter.

Wiley Global har pedagogiska plattformar som är redo för applikation i skolor och universitet, ett digitalt bibliotek och ett portfolio för granskade faktatexter av olika slag.

Ett team i Colombo sköter redan en utvecklingsplattform i Australien, med över 275,000 användare.

Aref Matin berättar också att Wiley har en bemanningstjänst där utvecklare/ingenjörer utbildas för att sedan arbeta i företag från General Electric till forskningsorganisationer. En tjänst som i dag erbjuds i Indien.

I Sri Lanka är det inte allt för lätt att hitta tusentals utvecklare, men de vi hittade var talangfulla, erfarna och var bra på att arbeta i team.

Ungefär 7000 till 8000 ICT-utvecklare tar studenten i Sri Lanka varje år.

Med samarbetande arbete från flera platser värderas förmåga att kunna arbeta i grupp högt, säger Matin. Enligt en mätning från februari i år väljer också anställda i Sri Lanka att stanna på samma arbetsplats i högre utsträckning än i Indien